Rasstandaard - Norfolk Kennel Xenofon

Ga naar de inhoud

Rasstandaard van de Norfolk Terriër
Land van Herkomst : Engeland.

Indeling F.C.I. :

Groep 3 Terriërs Sectie 2 laagbenige Terriër.

Algemene verschijning : Kleine, lage, alerte hond, compact en sterk, korte rug, goed van substantie en bot. Eervolle littekens door het werk toegestaan.

Kenmerken: Een van de kleinste Terriërs, een "duiveltje" voor zijn afmetingen. Beminnelijk van aard, niet twistziek, sterk gestel.

Aard: Oplettend en onbevreesd.

Hoofd en schedel: Brede schedel, slechts licht gerond, met goede ruimte tussen de oren. Snuit wigvormig en krachtig, lengte van de snuit ongeveer een derde korter dan de lengte van de punt van de achterhoofdsknobbel tot de onderkant van de goed duidelijke stop.

Ogen: Ovaal van vorm, diepliggend, donkerbruin, of zwart. Oplettende uitdrukking, vurig en intelligent.

Oren: Middelgroot, V-vormig, licht gerond aan de punten, dicht tegen de wangen naar voren vallend.

Mond: Lippen strak gesloten, sterke kaken, krachtige, tamelijk grote tanden; perfect, regelmatig schaargebit, d.w.z. de boventanden sluiten nauw over de ondertanden en staan recht in de kaken.

Hals : Sterk en van middelmatige lengte.

Voorhand: Droge, goed achterwaarts geplaatste schouderbladen, ongeveer even lang als de bovenarmen. Voorbenen kort, sterk en recht.

Lichaam: Compact, korte rug, rechte boven belijning, goed gebogen ribben..

Achterhand: Goed gespierd, goed gehoekte kniegewrichten, sprongen goed laag en van achteren gezien recht, grote stuwkracht.

Voeten: Rond met dikke voetzolen.

Staart: Staart van middelmatige lengte om de hond algemeen evenwicht te geven, dik aan de wortel en naar de punt toelopend, zo recht mogelijk en vrolijk, maar niet overdreven gedragen..

Gangwerk/beweging: recht, laag, stuwend. Vanuit de schouder recht naar voren bewegend. Goede hoeking van de achterbenen geeft veel stuwkracht te zien. Achterbenen volgen de sporen van de voorbenen, soepel bewegend vanuit de heupen. Goed buigend bij kniegewrichten en sprongen. Boven belijning blijft horizontaal.

Vacht: Hard, draadachtig, recht, dicht op het lichaam liggend. Langer en grover aan de hals en schouders. Haar op hoofd en oren kort en glad, behalve lichte baard en wenkbrauwen. Overdreven trimmen ongewenst.

Kleur: Alle tinten rood, tarwekleurig, zwart met roestbruin (black and tan) of grauw (grizzle). Witte aftekeningen of vlekken ongewenst maar toegestaan.

Grootte: Ideale schofthoogte 25-26 cm (10 inches)

Fouten: Iedere afwijking van bovenstaande punten moet als fout worden aangemerkt en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

N.B.: Reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.
Gegevens komen van de NTCN

Terug naar de inhoud